Tapetul este soluția la care foarte multe persoane apelează atunci când se gândesc să redecoreze interiorul locuinței. Din punct de vedere estetic, prin îmbinarea de culori și modele, tapetul devine o extensie a personalității proprietarului, având capacitatea de a transforma atmosfera și energia unei încăperi. Lasând la o parte valențele estetice, în ultimii ani s-au dezvoltat noi tehnologii ce au creat tapete rezistente (la factori mecanici, zgârieturi, decolorare) și ușor de întreținut (lavabile), astfel că sunt o soluție potrivită și pentru persoanele mai pragmatice.
1. Ce este tapetul Vlies?
Tapetul Vlies este cel mai nou și mai modern tip de tapet, cu multiple avantaje față de varianta clasică, din hârtie. Stratul lui inferior este realizat din fibre nețesute – textile sau celulozice legate prin polimer – o tehnologie avansată care îi conferă rezistență, iar montajul devine mult mai ușor. La tapetul Vlies, adezivul se aplică direct pe perete, ceea ce face ca întreaga manoperă de montare să fie fie mult mai simplă. Calitatea net superioară, cât și varietatea de modele disponibile, face ca acest tip de tapet să aibă un preț mai ridicat decât variant clasică din hârtie.
2. Cum se montează tapetul Vlies?
2.1. Trebuie să măsori corect zona pe care îți dorești să o acoperi cu tapet. Apoi, trebuie să achiziționezi adezivul special și vei mai avea nevoie de un cutter și de un șpaclu de tapetare. În funcție de suprafață, poți monta tapetul direct de pe rola (mare) sau în fâșii (mică).
2.2. Pregătirea pereților înainte de montarea tapetului – Aceștia trebuie să fie curați și uscați, iar zona trebuie să fie absorbantă uniform. Folosește un grund izolator pentru a acoperi eventualele pete de umezeală sau rugină, pentru că acestea să nu treacă mai apoi prin tapet. De asemenea, acoperă orice imperfecțiune sau crăpătură și nivelează pentru ca rezultatul final să fie de cea mai înalta calitate.
2.3. Întinde adezivul și apoi aplică tapetul Vlies cu grijă, în special în jurul ferestrelor și al ușilor. Folosește șpaclul de tapetare pentru ghidare și pentru ca montarea să decurgă lin și fără probleme.
***Datorită suportului specific din fibre netesute, acest tip de tapet poate fi ușor transparent. Așadar, alegerea unui model care este în contrast foarte mare cu culoarea pereților este de evitat. În schimb, poți aplică un strat de grund de pigmentare (de obicei, alb) pentru ca efectul de după lipirea tapetului să fie unul uniform.***
După uscarea adezivului, tapetul vlies își păstrează dimensiunile inițiale, spre deosebire de tipurile clasice care fie se strâng sau se întind, astfel că rezultatul final ar putea fi alterat, mai ales dacă are un model care presupune îmbinarea exactă a colilor.
Tapetul Vlies își păstrează culorile intacte o perioadă lungă de timp, chiar și în încăperi expuse intens la lumina solară. Pe lângă acest avantaj major, acest tip de tapet îi permite peretelui „să respire”, astfel că riscul de condens și mucegai este minim. Este foarte rezistent la curățare și îndepărtarea lui, în cazul în care vrei ca pe viitor să schimbi designul camerei, se face foarte ușor.
3. Care sunt avantajele tapetului Vlies?

În cazul în care te gândești să achiziționezi un astfel de tapet pentru locuința ta, trebuie să cunoști care sunt principalele sale avantaje:
3.1. Aplicarea foarte simplă – tot ce trebuie să faci este sa întinzi adezivul special direct pe perete sau pe tavan iar apoi să așezi peste tapetul Vlies. Făcută de la primul până la ultimul pas, decorarea unei încăperi cu tapet Vlies durează câteva ore, iar la final camera va fi perfect curată.
3.2. Aspectul perfect – după aplicare, nu se vor forma bule de aer sau goluri, pentru că întinderea acestuia pentru a se potrivi perfect este ușor de făcut. Așa cum am arătat anterior, după uscarea adezivului, tapetul vlies își păstrează dimensiunile inițiale, spre deosebire de tipurile clasice care fie se strâng sau se întind, astfel că rezultatul final ar putea fi alterat.
3.3. Rezistența la umiditate – tapetul Vlies este rezistent la umiditate, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare în camere cu umiditate ridicată, cum ar fi baia sau bucătăria.
3.4. Rezistența la zgârieturi – tapetul Vlies este mai rezistent la zgârieturi și lovituri decât alte tipuri de tapet, ceea ce îl face potrivit pentru camerele cu trafic intens.
3.5. Rezistența în timp a culorii – nu se decolorează, astfel încât te vei bucură pentru o perioadă îndelungată de aspectul plăcut al pereților tăi.
3.6. Ușurință cu care poate fi îndepărtat – atunci când îți dorești să îl dai jos, nu este nevoie să îl umezesti sau să utilizezi unelte speciale. Acesta este detașabil uscat, iar pereții vor rămâne curați și pregătiți pentru o nouă aplicare.
3.7. Peretele poate respira – acesta este un tapet ce permite trecerea aerului, ceea ce înseamnă că riscul de condens sau de apariție a mucegaiului este redus considerabil.
3.8. Varietatea modelelor și aspectul estetic – tapetul Vlies are un aspect esthetic ataractic, oferind o textură natural și o finisare netedă. Vei găsi pe piață modele diverse care se potrivesc în orice stil de design interior: modern, vintage, clasic, rustic, minimalist etc.
3.9. Ușor de întreținut – tapetul Vlies este ușor de întreținut și poate rezista bine în timp, astfel încât să te poți bucura de noul tău design pentru o perioadă lungă de timp.
3.10. Aspectul ecologic – tapetul Vlies este fabricat din fibre naturale și polimeri sintetici, ceea ce îl face mai ecologic decât alte tipuri de tapet care sunt fabricate în întregime din materiale sintetice.
Concluzionând, tapetul Vlies este o alegere excelentă pentru oamenii care îți doresc un tapet durabil, rezistent la umiditate și zgârieturi, ușor de întreținut și care să aibă, în același timp, și un aspect estetic atractiv și de efect.
Te invităm să descoperi cele mai noi colecții Verla Decor: https://magazin-tapet.ro/magazin/
Urmărește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/verladecor.cluj
Fă-ne o vizită : https://g.page/r/CRBapsFs16hzEAE