Unul dintre marile avantaje ale tapetului este că, dacă ai răbdare și puțină îndemânare, îl poți monta singur, fără să umpli casa de praf și mizerie și fără să fi nevoit să apelezi la un specialist. Cu toate că îl poți monta de unul singur, trebuie să fii foarte atent pentru a evita golurile de aer, îmbinarea incorectă dintre fâșii sau irosirea tapetului.
În cele ce urmează îți prezentăm 6 pașii simplii care te ajută să aplici tapetul ca un profesionist:
1) Măsurarea corectă a camerei și dimensionarea tapetului necesar
Un prim pas constă în măsurarea corectă a încăperii în care vrei să aplici tapet. În funcție de dimensiunea camerei vei face un necesar de tapet. Pentru a calcula în mod corect necesarul de tapet trebuie să ții cont de: 1. modelul tapetului ales – se folosesc caracteristicile tehnice ale tapetului, menționate pe ambalaj sau în catalogul producătorului; 2. elementele care pot cauza pierderi – acestea sunt uși, ferestre ce deservesc respectiva cameră și care, dacă nu sunt măsurate cum trebuie, pot duce la erori majore în aplicarea tapetului.
Mai apoi, vei măsura și calcula înălțimea și lățimea pereților, dar și ale ușilor și ferestrelor. Folosind caracteristicile tapetului vei afla câte role sunt necesare. Rolele de tapet se montează în fâșii îmbinate cu atenție, lățimea acestora variând în funcție de model.
2) Pregătirea și alegerea uneltelor și materialelor de care ai nevoie
Atunci când vrei să te ocupi singur de montarea tapetului, înainte de a începe, trebuie să te asiguri că dispui de uneltele necesare. Vei avea nevoie de: ruletă, riglă, creion, foarfece, pensulă, boloboc, bidinea pentru adeziv, rolă de cauciuc, cutter, un burete/cârpă uscată care nu lasă scame.
Pentru lipirea tapetului vei avea nevoie de: adeziv – cu ajutorul căruia vei lipi tapetul de perete; un anumit tip de suport pentru tapet – acesta determină modalitatea de aplicare a tapetului, precum și tipul adezivului folosit.
3) Alegerea echipamentelor necesare montării tapetului
După ce te-ai asigurat că dispui de uneltele și materialele necesare pentru a aplica tapetul, trebuie să verifici dacă ai la dispoziție următoarele echipamente: o scară, un scaun care să-ți înlesnească accesul către tavan sau partea de sus a pereților, o folie care să protejeze pardoseala de excesul de adeziv, mănuși de protecție, pentru a evita contactul direct cu adezivul, o salopetă pentru protejarea hainelor (opțional).
4) Pregătirea peretelui
Unul dintre cei mai importanți pași pentru o aplicare a tapetului fără cusur este curățarea corectă a pereților pe care urmează să fie aplicate rolele de tapet. Astfel, te vei asigura că: peretele este curat, nu prezintă urme de praf sau pete de grăsime, în caz contrar, tapetul nu se va lipi corect, existând riscul de desprindere; ai demontat aplicele, prizele și întrerupătoarele din cameră; ai tratat peretele cu soluție antimucegai (atunci când este cazul).
Suprafața trebuie pregătiră corect, astfel încât aceasta să fie netedă, curată, uscată, uniformă ca și culoare și de nuanță apropiată tapetului (ex: nu este indicată montarea unui tapet alb pe un perete negru).
5) Pregătirea tapetului pentru montare
Pentru a evita imperfecțiunile și a obține rezultatul dorit urmează acești pași: alege un punct de plecare, de preferat ușa sau fereastra; după măsurarea pereților, decupează și numerotează fășiile de tapet; ține cont că, în cazul tapetului cu imprimeu, trebuie să urmezi modelul fășiilor alăturate; atunci când decupezi fășiile, folosește rigla și foarfecele/cutterul, lăsând un surplus de 2-5 cm, pentru eventuale abateri.
6) Montarea propriu-zisă a tapetului
Ca ultim pas, vei aplica tepetul pe perete cu ajutorul unui adeziv special, preparat anterior montării, conform instrucțiunilor producătorului. Dacă nu se specifică altfel pe etichetă, aplică adezivul atât pe perete, cât și pe fâșia de tapet, care se lasă 5-10 min la înmuiat. Toate fășiile trebuie înmuiate aceeași perioadă de timp.

Atunci când parcurgi acest pas, ține cont de următoarele: adezivul se aplică de la mijlocul fâșiei, spre extremități; după ce ai pus adeziv pe tapet, aplică-l și pe porțiunea de perete unde urmează să instalezi tapetul; montarea tapetului se face de sus în jos; fâșia de tapet se aplică la 1-2 cm deasupra peretelui, spre tavan; surplusul de tapet se decupează, cu ajutorul riglei și al unui cutter bine ascuțit; tapetul se presează cu o rolă de cauciuc, pentru a elimina toate bulele de aer; se îndepărtează excesul de adeziv, cu o cârpă curată sau cu un burete; vei repeat acest proces pentru fiecare fâșie de tapet.
Pentru a obține rezultatul dorit este important să ai în vedere, pe lângă pașii arătați anterior, și următoarele aspecte: achiziționarea adezivului potrivit pentru tipul de tapet ales; toate rolele sunt din același lot de fabricație (pentru a evita diferențele de culoare, textură); în timpul montării și uscării trebuie menținută a umiditate uniformă și o temperatură de 15-25°C; verifică pe etichetă pierderea estimată de producător pentru o îmbinare perfectă, precum și modalitatea de lipire recomandată de acesta.
Acum că ai văzut cât de simplu și rapid poți monta singur tapetul ca un profesionist, dă un suflu nou locuinței tale cu cele mai recente colecții de tapet Verla Decor.
Te invităm să descoperi cele mai noi colecții Verla Decor : https://magazin-tapet.ro/magazin/
Urmărește-ne pe Facebook : https://www.facebook.com/verladecor.cluj
Fă-ne o vizită : https://g.page/r/CRBapsFs16hzEAE