Selectează o Pagină

Atunci când vrei să schimbi atmosfera dintr-o încăpere, dar nu vrei să transformi casa într-un șantier și nici nu vrei să investești sume de bani considerabile pentru înlocuirea mobilierului și a celorlalte obiecte de decor, tapetul este soluția ideală. Simplu și rapid de montat, durabil și de efect, tapetul poate schimba instantaneu întregul design al unei încăperi, fiind astfel soluția ideală pentru persoanele care se plictisesc repede și simt mereu nevoia de schimbare a înfățișării locuinței. Totuși, pentru a obține cel mai bun efect, trebuie să iei în calcul câțiva factori importanți, precum dimensiunea camerelor, luminozitatea, design-ul, stilul și arhitectura acestora.

            1) Dimensiunea și luminozitatea camerei

            1.1. Camere mici

            Un factor foarte important în alegerea tipului de tapet îl reprezintă dimensiunea încăperii pe care vrei să o decorezi. Pe lângă acest aspect, trebuie să ai în vedere și luminozitatea încăperii. Astfel, dacă decorezi o încăpere mai mică și slab iluminată este indicat să eviți non-culorile și extremele întunecate. De asemenea, un model încărcat nu va face decât să creeze senzația unui spațiu mai mic și să accentueze sentimental de claustrofobie. Dacă decorezi o încăpere mică, poți scăpa de aceste inconveniente prin alegerea unui tapet cât mai simplu, în culori deschise, prelate, care reflect lumina și creează iluzia unui spațiu mai mare și mai luminous. Totodată, poți lua în calcul și posibilitatea de a decora doar unul dintre pereții camerei, ținând cont de aceleași aspecte. Păstrând ceilalți pereți în culori deschise, neutre, vei reuși să scoți în evidență peretele tapetat creând astfel senzația de spațialitate.

            1.2. Camere mari

            Când vine vorba despre camera mai mari, precum sufrageriile, poți opta pentru o gamă mai largă de culori și modele. Ca și în cazul unei camere mici, și aici poți utiliza tapetul doar pentru unii pereți, acel perete urmând să fie punctual de atracție al încăperii. În cazul camerelor de dimensiuni mai generoase, poți opta și pentru tapetarea unui perete în culori mai înschise, scoțând în evidență acest perete prin alegerea unor culori deschise, neuter, uni, pentru ceilalți pereți. Culorile și modelele vor fi influențate de stilul pe care ți-l dorești, dar și de elementele din încăpere pe care vrei să le scoți în evidență (mobilă, decorațiuni), astfel încât toate elementele să se îmbine armonios. Beneficiind de un spațiu generous, nu există reguli care să-ți limiteze opțiunile, astfel că pe poți îndrepta spre modele compleze, în culori vibrante, electrizante, care să creeze senzația de energie pozitivă.

            1.3. Camere cu tavan înalt sau scund

            Ține cont că, dungile orizontale vor mări o cameră și vor face ca tavanul să pară mai scund, în timp ce dungile verticale adaugă volum într-o cameră și fac plafonul să pară mai înalt.

            1.4. Camere întunecoase

            Tapetarea încăperilor slab illuminate poate ridica dificultăți, însă și acestea pot fi aduse la viață prin alegerea tipului de tapet potrivit. Cea mai simplă metodă pentru a transforma o încăpere întunecată în una luminoasă, și a o face, astfel, mai primitoare este alegerea unor culorile deschise, ce reflectă și amplifică lumina natural/artificial.

            1.5. Camere luminoase

            Cu siguranță, lumina influențează starea de spirit și întrega atmosferă a unei încăperi. În camerele puternic luminate natural poți opta pentru orice nuanță de tapet, de la cele mai îndrăznete, vibrante (verde, roșu, albastru, violet), până la cele deschise, pastelate (roz, portocaliu, galben), în funcție de starea și energia pe care vrei să o imprimi încăperii. De asemenea, dacă în decorarea camerelor mici te-ai orientat spre modele cu suprafața netedă, care reflectă mai bine lumina, în camerele luminoase, poți încerca varianta unui tapet texturat., care, pe lângă aspectul inedit, va ascunde și eventualele defecte ale pereților.

            2) Stilul dorit

            Modelul potrivit de tapet pentru tine este întotdeauna influențat de stilul pe care îl preferi. Astfel, dacă ești adeptul unui design classic, vei opta pentru culori calde, primitoare. Poți alege și imprimeuri cu model mărunt, care vor da impresia unui spațiu mai mare, sau modele de tapet de dimensiuni mari, care accentuează senzația de intimitate, mai ales dacă modelul tapetului imită textura lemnului, a cărămidei sau pietrei de râu. Dacă ești o persoană extrovertită poți opta pentru culori puternice, vibrante și imprimeuri complexe, de dimensiuni mari. Totodată, dacă prefer stilul modern, minimalist, un tapet cu imprimeuri geometrice poate fi alegerea perfectă pentru tine.

            3) Specificul camerei

            3.1. Dormitoul

            Dormitorul este un spațiu destinat relaxării și somnului. De aceea, când vine vorba despre tapetarea pereților dormitorului se optează pentru modele simple, în culori deschise, pastelate. Poți opta de asemenea pentru un model floral subtil, o imagine inspirată din natură sau ceva complet diferit, precum un model geometric, minimalist. Pentru dormitorul copiilor poți alege modele jucăușe, animate, în culori vii. Ține cont și de personajele animate preferate ale celui mic.

Tapet colectia Trussardi 5, cod Z21803

            3.2. Bucătăria

            Pentru decorarea bucătăriei ai libertatea de a te juca cu culori și modele, pentru a creea ceva personal, plin de bucurie, dar și reconfortant. Deși adesea se utilizează culori deschise, neutre, poți să-ți pui amprenta și să aduci un plus de originalitate prin alegerea unui tapet în culori vii, care să creeze o stare de bine. Cu toate acestea, motivele florale nu sunt potrivite pentru tapetarea bucătăriei.

            3.3 Living-birou

            Tapetul din living este foarte important, având în vedere că în această încăpere îți vei petrece mult timp. Dacă iei des cafeaua cu prietenii sau dacă ți-ai amenajat un mic birou în această încăpere, ar trebui să te ferești de tapetul încărcat (acela care include atât linii și dungi cât și texturi 3D și culori puternice) și să optezi, în schimb, pentru nuanțe neutre sau calde/pastel care oferă o atmosferă caldă, primitoare, relaxantă, schimbând monotonia pereților goi. De asemenea, tapetul cu flori sau elemente din natură nu se demodează niciodată, fiind the little black dress a design-ului interior.

Tapet colectia Trussardi 5, cod Z21850

            3.4. Baia

               Cei mai mulți consideră că a aplica un tapet pe pereții băii nu este cea mai strălucită idee, din pricina condițiilor neprielnice din această încăpere. Totuși, un tapet rezistent la umezeală și la schimbările bruște de temperatură poate fi utilizat cu success și în această încăpere. Acum este foarte ușor să renunți la a mai placa pereții cu plăci ceramice, în favoarea tapetului. Acesta este mai elegant și îți permite să ai o baie ieșită din comun, plină de personalitate și originalitate. Tapetul pentru baie este special conceput pentru a rezista aburului și umezelii excesive. Cea mai potrivită soluție este reprezentată de tapetul din vinil impermeabil. Este lavabil, având o bază din hârtie sau inserție din fibră de sticlă și un strat exterior din polivinil clorid sau PVC. Pentru a rezista cât mai mult timp, este indicat ca tapetul din baie să fie îngrijit cu cea mai mare atenție. Îngrijirea acestuia presupune aspirare frecventă și o curățare cu cârpa în fiecare săptămână.

            4) Materialul din care este confecționat tapetul

            Tapetul de vinil este cel mai popular și este cel mai ușor de montat și curățat, ceea ce îl face ideal pentru începători. Există două tipuri de tapet de vinil. Tapetul cu un strat de vinil poate fi curăţat cu apă cu săpun. Are suport de hârtie, care este acoperit cu un un strat de vinil când este instalat. Pe de altă parte, tapetul solid de vinil este complet impermeabil fiind astfel ideal pentru bucătării și băi. Trebuie totuși să aveți în vedere că acest tip de tapet poate fi mai dificil de eliminat decât altele.

            Indiferent dacă ești o persoană introvertită, extrovertită, adeptă a stilului clasic sau minimalist, că dorești să decorezi o încăpere mare, luminoasă, sau una de dimensiuni mai reduse și cu puțină lumină naturală, tapetul perfect pentru tine există, iar alementele arătate mai sus te pot ajuta pentru a-l găsi cu ușurință.

Te invităm să descoperi cele mai noi colecții Verla Decor : https://magazin-tapet.ro/magazin/
Urmărește-ne pe Facebook : https://www.facebook.com/verladecor.cluj
Fă-ne o vizită : https://g.page/r/CRBapsFs16hzEAE