1) Ce este tapetul?
Tapetul este un material din hârtie, PVC, mătase sau pânză cu desene decorative, care se aplică pe pereții unei încăperi în loc de zugrăveală.

2) Istoria tapetului
Decorarea zidurilor este un procedeu de care oamenii s-au arătat interesați încă din cele mai vechi timpuri. A început cu egiptenii și romanii care pictau pereții caselor. Ulterior, oamenii au început să acopere pereții cu materiale textile, cei mai înstăriți folosind materiale mai fine și mai scumpe.
Cu toate acestea, se poate spune că tapetul a apărut pentru prima dată în China, în primul rând pentrucă locuitorii acestei țări au fost cei care au inventat hârtia, mai apoi pentru că tot ei au fost primii care au început să lipească pe pereți hârtie de orez (anul 200).
Undeva pe la mijlocul secolului al VIII-lea, câțiva prizonieri chinezi care cunosteau tainele preparării hârtiei, au dus cunostintele lor arabilor, aceștia din urmă răspândind modul de fabricare în toată zona Orientului Mijlociu. Până în secolul al X-lea, arabii au reușit să înlocuiască fibrele textile cu lemn sau bambus, creand o foaie si mai fina de hartie, mult mai bună din punct de vedere calitativ.
2.1 Tapetul în Europa
La începutul secolului al XII-lea, tehnica fabricării hârtiei s-a răspândit și în Europa. Primele bucăți de hârtie imprimate ilustrau simboluri religioase, cunoscute astăzi cu numele de ”helgen”. Cea mai veche, cunoscută până la ora actual, este o ilustrație a Fecioarei Maria ce datează din anul 1418 și care se află la Biblioteca Regală din Bruxelles.
Primul fragment de tapet fabricat in Europa, care mai exista și astăzi, este de inspirație italiană și a fost găsit pe bârnele clădirii colegiului Lodge of Christ din Cambridge, Anglia (datează din anul 1509).
În anul 1675, Jean-Michel Papillon, un gravor francez considerat inventatorul tapetului, a început sa realizeze fâșii de hârtie cu modele care se ”potriveau” când erau lipite una lângă alta. Acesta poate fi considerat începutul tapetului. Cel mai vechi tapet de acest fel, care mai există și astăzi, se află în Worchester și a fost realizat în jurul anului 1680.
Tapetul a fost adus în America în anul 1793, iar primul care a început să îl fabrice a fost Plunket Fleeson. La început, coloniștii au copiat moda europeană, adoptând o gama variată de modele, de la cele neoclasice, la cele florale. În scurt timp au apărut firme care imprimau modele patriotice.

În perioada victoriană, camerele expuneau pe pereți tapete de diferite tipuri, majoritatea ostentative și de prost gust, mai ales că inventarea mașinii de făcut tapet ( anul 1893) a făcut ca acesta să fie accesibil fiecărui om, nu numai celor bogați. Perioada victoriană, în general, a fost propice pentru răspândirea tapetului, mai ales a modelelor foarte încărcate.
Anii ’20 sunt numiți și epoca de aur a tapetului, pentru că în acea perioadă s-au vândut mai mult de 400 de milioane de role.
După cel de-al doilea război mondial, industria tapetului a cunoscut o adevărată revoluție, datorită apariției plasticului, care oferea rezistență, durabilitate, față de materialele folosite anterior fiind și mult mai ușor de curățat.
3) Principalele tipuri de tapet
3.1. În funcție de tipul de suport, tapetul poate fi:
– Tapet vlies (din fibre nețesute) – cel mai nou tip de tapet a cărui caracteristică principală este materialul suport special, format din fibre nețesute (vlies) care permit montajul cu ușurință, adezivul aplicându-se doar pe perete. Este un tapet ce lasă peretele să respire, nu dezvoltă mucegai, nu își schimbă structura în timp (râmâne dimensional stabil după aplicarea pe perete – nu se întinde sau strânge), nu formează goluri (aplicare ușoară) și se poate îndepărta rapid, atunci când nu mai ai nevoie de el.
–Tapet pe suport de hârtie – este fabricat din două straturi: suportul ce constituie baza, care este din hârtie și stratul superior imprimat care poate fi: hârtie, spumă vinilică, PVC sau fibre textile. Marele avantaj al acestui tapet este prețul scăzut și faptul că poate fi schimbat cu ușurință. Nu este cel mai rezistent, însă este preferat de foarte mulți oameni.
3.2. În funcție de compoziția stratului de suprafață, tapetul poate fi:
–Tapet de hârtie – este fabricat din 2 straturi de hârtie duplex de calitate superioară, stratul superior fiind imprimat, poate îmbunătăți în mod considerabil aspectul întregii locuințe. Deși este din hârtie, se poate curăța cu ușurință cu ajutorul unei cârpe umede.
–Tapet vinilic – stratul exterior este acoperit cu un strat PVC; tapetul vinilic este foarte ușor de curățat fiind superlavabil, dar și rezistent la lumina soarelui și la alți factori externi. Acest tip de tapet poate fi curățat mult mai ușor decât tapetul din hârtie.
–Tapet din fibră textilă – stratul suport este de hârtie sau vlies, iar suprafața exterioară este realizată dintr-o fibră textilă rezistentă. Cu toate acestea, proprietățile sale nu sunt atât de bune precum cele ale tapetului din hârtie sau vinil, motiv pentru care este indicat pentru zonele cu trafic redus.
–Tapet zugrăvibil – stratul exterior se poate vopsi, vopseaua putând fi aplicată pe acesta în straturi succesive, între 3 și 5 aplicări, în funcție de tipul tapetului; lavabilitatea depinde de tipul de vopsea utilizată.

Tapetul este o soluție optimă pentru orice locuință, aducând un plus de culoare și stil oricărei încăperi. Indiferent de tipul de tapet ales, și chiar dacă acesta nu este cel mai rezistent, acest tip de decorațiune interioară prezintă o flexibilitate foarte mare, oferindu-ți posibilitatea de a încerca noi stiluri estetice ori de câte ori dorești.
Te invităm să descoperi cele mai noi colecții Verla Decor : https://magazin-tapet.ro/magazin/
Urmărește-ne pe Facebook : https://www.facebook.com/verladecor.cluj
Fă-ne o vizită : https://g.page/r/CRBapsFs16hzEAE